Telelab.fi

Tietoa Telelab.fi –palvelussa käytettävistä klamydia- ja tippuritesteistä

Testi on tarkoitettu klamydiaa aiheuttavan Chlamydia trachomatis ja tippuria aiheuttavan Neisseria gonorrhoeae –bakteerien aiheuttamien infektioiden havaitsemiseen.

Näyte

Potilaan tulee olla virtsaamatta vähintään 2 tuntia ennen näytteenottoa. Alapesua ei pidä tehdä. Ensimmäiset 20-30 ml virtsaa kerätään tehdaspuhtaaseen keräysastiaan, esim. muovimukiin. Näyteputken mukana olevalla pipetillä siirretään noin 2 ml virtsaa Aptima Urine Specimen -putkeen. Nestepinnan tulee asettua näyteputken sivussa näkyvien kahden mustan merkkiviivan väliin. Putki suljetaan tiukasti.

Säilytys ja lähetys

Virtsanäytteet säilyvät tutkimuskelpoisina huoneenlämmössä 30 vrk, mutta luotettavin tulos saadaan mahdollisimman tuoreesta näytteestä. Näytteen pakastuminen ei häiritse tutkimusta.

Menetelmä

Ribosomaalisen RNA:n osoitus transkriptiovälitteisellä monistuksella (Transcription Mediated Amplification, TMA).

Tulkinta

Klamydiatestin osalta positiivinen tulos on osoitus C. trachomatis -infektiosta. Testi osoittaa sekä elävän ja lisääntymiskykyisen klamydian että kolmen viikon sisällä menestyksellisesti hoidetun klamydian. Testin pysyessä positiivisena yli kolme viikkoa on yleensä kyseessä joko antibioottihoidon epäonnistuminen tai uusintainfektio. Tippuritestin osalta positiivinen tulos on osoitus N. gonorrhoeae -infektiosta. Positiiviset tulokset vastataan laboratoriossa tehdyn varmistusanalyysin jälkeen. N. gonorrhoeae -bakteerin antibioottiresistenssi on jatkuvasti yleistymässä. Tämän vuoksi nukleiinihappojen osoitustuloksen ollessa positiivinen on uuden näytteen ottaminen bakteeriviljelyä (-GcVi) varten suositeltavaa lääkeherkkyyksien selvittämiseksi.
Etusivulle
Toteutus Medixine Oy.